Ciorbe și supe
Rețete de ciorbe: ciorba de perișoare, ciorbă de burtă, ciorbă de văcuță, ciorbă rădăuțeană
Rețete de supe: supă de pui cu tăiței, supa de pui cu găluște
Supă de pui cu găluște
Ingrediente:
- 5 – 2 kg. carne de pui cu os (spate, gat, labe, aripi, pulpe)
- 3 morcovi mari
- albitura dupa gust si continutul șpaisului (cămării): telina, radacina de patrunjel, pastarnac, 200 – 250 de grame in total
- 1 ceapa mare
- sare si piper
- patrunjel verde pentru presarat
galuste de gris (galustele din ingredientele de mai jos ajung pentru 4 portii)
- 1 ou mare
- 60 de grame de gris
- 1 praf de sare

Ciorbă rădăuțeană
Ciorbă rădăuțeană
Ingrediente:

Ciorbă de fasole cu tarhon și afumătură
Ciorbă de fasole cu tarhon și afumătură
Ingrediente:- 400 de grame de fasole boabe
- 400 de grame de afumatura cu os cu tot (ciolan, sunca de casa, scaricica etc.)
- 2 cepe
- 2 morcovi buni
- 1 pastarnac
- 1 radacina de patrunjel
- telina cat 1 ou mic
- 2 catei de usturoi
- 1 ardei (optional)
- 400 de ml. de bulion de rosii concentrat
- 2-3 foi de dafin
- 1 buchetel cu verdeturi: 5 fire de tarhon si 5 ramurele de cimbru
- 3 linguri de tarhon verde tocat pentru presarat
- sare si piper
- optional: otet de mere pentru inacrit

Ciorbă de legume a la grec
Ciorbă de legume a la grec
- 2 morcovi mărișori (cam 300 de grame)
- 100 de grame de ceapă (1 bucată, mare)
- 100 de grame de rădăcină de țelină
- 1 ardei gras (de ce culoare aveți/vă place, eu am folosit unul alb-gălbui, de 160 de grame)
- 50 de mililitri de ulei de măsline (se poate folosi și ulei de floarea soarelui)
- 200-250 de grame de conopidă
- 200 de grame de fasole verde (am folosit din cea congelată, tăiată în bucăți de aproximativ 3 cm)
- 200-250 de grame de dovlecel (1 bucată, micuț)
- 200 de grame de cartofi (din cei ceruiți, mai tari)
- 200 de grame de roșii opărite și decojite (sau roșii în suc propriu, din conservă)
- 1 legătură de pătrunjel verde
- sare și piper după gust
- 2-2,5 litri de apă fierbinte
- 3 gălbenușuri proaspete
- 200 de grame de smântână pentru gătit cu grăsime de 20% sau aceeași cantitate de iaurt grecesc cu 12% grăsime
- zeama de la ½-1 lămâie (după cât de acră preferați ciorba)

Supă cremă de legume (de post)
Supă cremă de legume (de post)
Ingrediente:- 30 ml. ulei
- 1 ceapă
- 1- 2 căței de usturoi
- 1 – 2 cartofi
- 1 – 2 morcovi
- 1/4 țelină albă
- 1 gulie
- 1 păstârnac
- alte legume sau resturi de legume pe care le avem la îndemână: conopidă. ardei gras verde etc.
- legume de culoare verde: frunze de spanac, leurdă, broccoli.
- legume de culoare roșie: sfecla roșie, ardeiul gras roșu sau ardeiul kapia
- 1/2 linguriță chimen măcinat, se poate înlocui cu alte condimente după gust: nucșoară, coriandru, paprika, curcuma
- 15 gr. ghimbir ras (opțional)
- câteva fire verdeață la alegere: busuioc, cimbru, pătrunjel, mărar
- 2 l. apă sau supă de legume clară